Veel platte daken zijn voorzien van bitumen dakbedekking. Logische keuze vanwege de eigenschappen van het product.
Bitumen laat zich makkelijk bewerken, is waterdicht en heeft een hoge elasticiteit. Bij lekkages laat het zich makkelijk repareren.
Wetgeving zorgt dat het ouderwetse branden van bitumen niet overal meer is toegestaan. Maar met hete lucht lassen is ook bitumen dakbedekking klaar voor de toekomst.
Bitumen dakmaterialen worden doorgaans aangebracht met behulp van de brandmethode, een effectieve techniek die zorgt voor een waterdichte en duurzame afdichting op platte daken.
Het proces begint met de voorbereiding van het dakoppervlak, dat grondig wordt schoongemaakt en geïnspecteerd. Vervolgens worden de bitumen rollen of banen uitgerold over het dak.
De volgende stap is het bevestigen van deze rollen aan de onderlaag. Dit gebeurt door middel van een speciale brander die de bitumen verhit. Hierdoor smelt het bitumen en hecht het stevig aan de onderlaag.
Tijdens het aanbrengen is het essentieel om de banen zorgvuldig te overlappen om naadloze waterdichtheid te garanderen. Dit zorgt ervoor dat er geen water door de naden kan dringen.
Als de volledige dakoppervlakte bedekt is en de bitumen goed is bevestigd, worden afwerkstroken aangebracht met dezelfde brandmethode. Deze randstroken overlappen de bitumen banen en zorgen voor een extra beschermingslaag.
De brandmethode is veelgebruikt vanwege de snelheid en effectiviteit, en het resulteert in een waterdichte, naadloze afdichting die bestand is tegen de elementen.
Fohnen
Tegenwoordig is op dakkapellen of andere daken waar het dakvlak in aanraking komt met veel houtwerk of ander brandbaar materiaal verboden. Dit doen wij dan ook niet meer. De overlappen worden dichtgelast door middel van een hete lucht fohn.